Hoe neutraal is mijn kijk werkelijk?

Communicatie / Persoonlijke- en Teamontwikkeling / Visualisatie

Hoe neutraal is mijn kijk werkelijk?

Dan denk je toch behoorlijk neutraal, zonder onderscheid naar de wereld te kijken. Blijkt dat in 2 minuten toch echt even anders te zijn! Wauw….

Het was een heerlijk regenachtige zaterdag. Ik mocht met mijn Brainiacs vakidioten collega’s de hele dag sparren, leren, doen en discussiëren over onder andere the future of learning en diversiteit. Hoe kunnen wij ons zelf hier beter in maken? Er continu in voorop lopen? En omzetten naar actie? Om de taal te ondersteunen begon ik tekeningen te maken, te visualiseren waar wij het over hadden. Één omdat ik tekenen heel erg leuk vind. Twee omdat ik geloof dat beelden vaak meer zeggen dan woorden, dat beelden onderwerpen inzichtelijk en begrijpelijk maken!

Omdat ik in deze visualisaties geen onderscheid wil maken tussen mensen, teken ik de poppetjes, die staan voor bijvoorbeeld een team of organisatie, met een oningekleurd hoofd. Geen idee of oningekleurd een Nederlands woord is, maar dat even terzijde. De hoofden van mijn poppetjes heb ik dus niet ingekleurd. Ze zijn wit, neutraal en zonder onderscheid.
Ik wil namelijk geen onderscheid maken tussen mensen, culturen, achtergronden en welke relatie wie met wie aangaat. Ik wil zelf ook niet beoordeeld worden, dus daarom de niet ingekleurde poppetjes.

En terwijl ik mijn rijtjes poppetjes aan het tekenen was, kwam Biba de Jongh, één van die vakidioten en oprichter van Rebel With A Cause, naast mij zitten. Ze stelde mij de volgende vraag: “Minke je poppetjes zijn wit en ik begrijp dat je zo neutraal mogelijk, zonder onderscheid wilt tekenen, maar hoe denk je dat iemand met een andere kleur dan jij naar deze witte poppetjes kijkt?” Mijn reactie was: “neutraal omdat ik geen onderscheid heb gemaakt.” Biba keek mij aan en zei: “Nee, ze zien witte poppetjes, waarmee ze zich niet tot nauwelijks kunnen identificeren…”

Ik bleef stil en het enige wat door mijn hoofd schoot was; door mijn bril gekeken, vanuit mijn wereld, is dit neutraal, zonder onderscheid. “Dit is niet neutraal” en vervolgens liet Biba mij een afbeelding zien en zei; “en dit is wel neutraal, zonder onderscheid” En de afbeelding liet poppetjes zien met allerlei verschillende kleuren ingekleurde hoofdjes.

Interessant toch hoe je kijkt door je eigen bril en daarmee een eigen kijk ontwikkelt die gekleurd is naar jouw wereld. Zonder dat je het door hebt, zonder dat je je hier bewust van bent. En wat mooi dat je af en toe iemand tegenkomt die je een andere kijk aanbiedt. Je de mogelijkheid geeft om wat neutraal lijkt en zonder onderscheid ook echt neutraal te maken. In de uitspraak ‘Anders kijken, is anders zien’ zit voor mij alles waar het over gaat. Hoe kijk jij eigenlijk door jouw bril?

Die zaterdagavond heb ik nieuwe stiften besteld met kleuren die mijn visualisaties écht neutraal, zonder onderscheid maken!

 

trainingen m.b.t. communicatie,visualisatie, persoonlijke ontwikkeling, teamontwikkeling en DISC, door Minke Weenink, neutraal en zonder onderscheid