Ik heb het boek ‘Gung Ho’ voor jou gelezen!

Communicatie / Persoonlijke- en Teamontwikkeling / Visualisatie

Ik heb het boek ‘Gung Ho’ voor jou gelezen!

Geen voornemen om veel boeken te lezen dit jaar, maar wel nieuwsgierig naar Gung Ho; wat het is en wat het voor jouw organisatie kan betekenen? Ik heb het boek voor je gelezen! Dus voor jou nu alleen nog de korte samenvatting. Makkelijk toch?

minke training, leiderschap, communicatie, Gung Ho

Gung Ho ‘Een overtuigende methode om uw medewerkers te inspireren’ van Ken Blanchard en Sheldon Bowles. 

Gung Ho, vrij vertaald ‘enthousiasme’, de Chinese karakters staan voor Working Together, is gebaseerd op drie uitgangspunten:

1. Drijfveer van de eekhoorn
2. Werkwijze van de bever
3. Gave van de gans

En deze leiden uiteindelijk tot het inspireren van medewerkers in organisaties, jouw organisatie. En waar leidt dat dan toe? Enthousiasme en succes!

Waarom is het boek wat mij betreft een aanrader? Het beschrijft heel duidelijk de drie uitgangspunten die zo logisch zijn voor een succesvolle organisatie waar het ook nog eens heel leuk is! Maar tegelijkertijd zo ingewikkeld om ze voor elkaar te krijgen. Het is een prachtige uitdaging om mee aan de slag te gaan.

De eerste stap van Gung Ho, die gaat over de drijfveer van de eekhoorn, gaat over motivatie. Over het hebben van een doel en het inzien van hoe waardevol het werk is wat je doet. Voor de eekhoorns gaat het om het verzamelen van voedsel. Dat is hun drijfveer, hun doel. Zonder eten kunnen zij de winter niet doorkomen. Het werk is dus meer dan belangrijk, het is de moeite waard.
Om in organisaties echt te weten, te voelen en dus ook naar te gedragen, wat waardevol werk is, betekent dat medewerkers anders moeten gaan kijken naar hun werk. Ken Blanchard en Sheldon Bowles omschrijven dit als: van denken in eenheden naar wat is de waarde van mijn werk? Zelfrespect wordt hier aan gekoppeld. Respect voor het werk dat je doet en wat dat bijdraagt. Ze omschrijven in het boek dat medewerkers, door anders te gaan kijken, gaan inzien waarom ze belangrijk zijn, waarom hun werk bijdraagt aan kwaliteit van leven / aan de gemeenschap.

 

Waardevol werk impliceert dat je begrijpt hoe je bijdraagt aan de gemeenschap en dat werk een doel dient dat je begrijpt en onderschrijft.

 

De mooiste stap in de drijfveer van de eekhoorn vind ik zelf degene die Blanchard en Bowles omschrijven als: alle plannen, beslissingen en acties worden gestuurd door waarden en normen in een organisatie. Deze zijn leading! De weg van A naar B om het doel te bereiken kan alle kanten opgaan om bij B uit te komen maar er is één strakke lijn van waarden en normen. Hier houdt iedereen aan vast. In goede en slechte tijden. En deze waarden en normen worden bepaald door de leiding in de organisatie. Wat een uitdaging zal dit zijn voor veel organisaties om één strakke lijn te houden op deze waarden en normen als er überhaupt al waarden en normen zijn….

Stap twee van Gung Ho gaat over de werkwijze van de bever. Als je kijkt hoe bevers hun dam bouwen dan zul je zien dat geen enkele bever de leiding heeft en de baas is en dat toch die dam er komt. Goed functionerend en al! Grote tak, kleine tak, grote boomstronk of kleine boomstronk, geen enkele bever bemoeit zich met de ander. Ze bepalen zelf waar de tak of boomstronk komt om de dam te maken. De werkwijze van de bever gaat er dan ook van uit dat in organisaties medewerkers of eigenlijk teamleden zelf vaststellen wat ze moeten doen, zelf bepalen hoe ze het doel bereiken. En de leidinggevende mag zich daar niet mee bemoeien. Blanchard en Bowles maken een hele mooie vergelijking in het boek met het beoefenen van een sport. De leiding kadert het speelveld, bepaalt de spelregels en wie op welke positie speelt en dan stapt hij/zij uit het veld. De spelers moeten het zelf doen. En nee, je mag je er als leidinggevende, hoe graag je ook wilt, niet mee bemoeien!
De werkwijze van de bever gaat er vanuit dat een organisatie alles voorhanden heeft en het werkterrein duidelijk is om mee te werken. Zoals je ziet bij de bevers, het hout, de bomen zijn er en iedere bever kan aan de slag. Ze spreken elkaar niet aan en ze worden niet aangesproken door de leider. De vrijheid hierin om in actie te komen krijg je als je precies weet wat je werkterrein is.

 

Door grenzen te stellen geef je vrijheid om te handelen. Wat een heerlijke uitspraak toch!

 

Een andere stap die hoort bij de werkwijze van de bever, ook een behoorlijke uitdaging voor veel organisaties, is dat iedereen in de organisatie toegang, volledige toegang, moet hebben tot alle gegevens. Leidinggevenden moeten bereid zijn de touwtjes uit handen te geven. Spannend toch?

En om de werkwijze van de bever compleet te maken is het als organisatie belangrijk om te kijken naar de inspanning van de teamleden op het werk dat ze doen. Is het te gemakkelijk? Dan beledig je je teamleden! Te moeilijk? Dan heb je het werk niet voldoende laten aansluiten op het vermogen en het talent. Gung Ho vereist inspanning: werk waarvoor je je best moet doen, waarvan je leert en dat je verder helpt op onbekend terrein.

Stap drie van Gung Ho is de gave van de gans. Hè lekkere alliteratie! Maar goed, deze stap gaat over het aanmoedigen van elkaar. Iedereen heeft wel eens buiten gelopen of gestaan en dan hoorde je van verre al de ganzen aankomen. Wat een herrie! Die herrie is de aanmoedig van de ganzen aan elkaar. In organisaties gaat het aanmoedigen over complimenten geven. Het bevestigen dat mensen belangrijk zijn en goede dingen doen en een waardevolle bijdrage leveren aan de gemeenschappelijke missie. Blanchard en Sheldon maken onderscheid in twee soorten complimenten, namelijk: actieve en passieve complimenten. Actief is het hardop zeggen als iemand iets goeds heeft gedaan en passief is bijvoorbeeld een stap opzij zetten en een teamlid zijn gang laten gaan in een moeilijk project zonder dat jij je ermee gaat bemoeien.

Ook in deze stap maken Blanchard en Sheldon een vergelijking met de sport. ‘Zonder score is er geen wedstrijd’ hiermee bedoelen ze: moedig ook de voortgang aan. Heb je ooit wel eens een voetbalwedstrijd gezien waar er pas gejuicht werd, je een aanmoediging hoort, welk geluid dan ook wordt gemaakt als er pas een doelpunt valt? Nee ik ook niet! En nog belangrijker: het enthousiasme wordt versterkt door de resultaten met iedereen te delen.

Ook wordt er in deze stap uitgelegd hoe je de complimenten sterker kunt laten zijn. Hoe spontaner, individueler, specifieker en origineler het compliment is, hoe beter.

En als je nu denkt als leidinggevende: mooi, dat is makkelijk. Een succesvol team, een Gung Ho team, kan ik maken door vooral complimenten te maken en niks te doen aan het financiële stuk… helaas. Blanchard en Bowles hebben de formule van Einstein een mooie nieuwe invulling gegeven!

 

E = mc2 > Enthousiasme is gelijk aan missie maal centen en complimenten

 

De centen komen voor de complimenten! Je moet in de materiële behoefte voorzien, voordat je de geest kunt verrijken met complimenten.

En zo heb je dus drie simpele stappen om Gung Ho te worden. Simpel? Nee. De moeite waard? Ja, absoluut! Behoefte om verder over de inhoud van dit boek te sparren en te kijken hoe dit in jouw organisatie vormgegeven kan worden? Let me know! info@minketraining.nl

Gung Ho